Żołądki drobiowe w sosie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki dokładnie oczyścić i umyć. Pokroić w mniejsze kawałki. W garnku, na oleju rzepakowym zeszklić cebule pokrojone w kostkę. Dodać pokrojone żołądki i dusić kilka minut. Mieszać. Dodać 1 l przegotowanej wody i kostkę rosołową. Gotować na wolnym ogniu 1, 5 godziny. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Pieczarki oczyścić, umyć. Zostawić na sicie, żeby obeschły. Na patelni, na rozgrzanym maśle usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć tak długo na wolnym ogniu, aż cały sos wyparuje. Przełożyć do garnka z żołądkami i gotować. W kubku połączyć zimne mleko z zimną wodą i dodać mąkę pszenną. Rozmieszać, żeby nie było grudek. Wlać do garnka i mieszać. Sos ładnie się zagęści. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
Podawać np. z makaronem. Posypać natką pietruszki.
Smacznego.
Porady
Żołądki można ugotować w całości i dopiero po ugotowaniu pokroić. Łatwiej się kroi.
Komentarze