Żołądki drobiowe w sosie z pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Żołądki, żeby były smaczne, muszą być długo gotowane. W moim przepisie dodatkiem są tylko pieczarki, które dodają dobrego aromatu.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g żołądków z kurczaka
    2 duże cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego
    kostka rosołowa drobiowa

    200 g pieczarek
    2 łyżki masła
    1/2 szklanki mleka + 1/2 szklanki wody
    łyżka mąki pszennej
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    pokrojona natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Żołądki drobiowe w sosie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki dokładnie oczyścić i umyć. Pokroić w mniejsze kawałki. W garnku, na oleju rzepakowym zeszklić cebule pokrojone w kostkę. Dodać pokrojone żołądki i dusić kilka minut. Mieszać. Dodać 1 l przegotowanej wody i kostkę rosołową. Gotować na wolnym ogniu 1, 5 godziny. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
    Pieczarki oczyścić, umyć. Zostawić na sicie, żeby obeschły. Na patelni, na rozgrzanym maśle usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć tak długo na wolnym ogniu, aż cały sos wyparuje. Przełożyć do garnka z żołądkami i gotować. W kubku połączyć zimne mleko z zimną wodą i dodać mąkę pszenną. Rozmieszać, żeby nie było grudek. Wlać do garnka i mieszać. Sos ładnie się zagęści. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
    Podawać np. z makaronem. Posypać natką pietruszki.
    Smacznego.

Porady

Żołądki można ugotować w całości i dopiero po ugotowaniu pokroić. Łatwiej się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować