złote kokosanki na waflu

4.5 (178 ocen)

  • 20 min

Kokosanki to wypiek idealny na wypadek niespodziewanych gości- ich przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut.Do tego można je jeść jeszcze ciepłe i takie najszybciej znikają z blaszki. Kokosanki robię na dwa sposoby.Bielutkie bezowe z samych białek lub takie jak te z całych jajek, upieczone na waflu.

  • 20 min

Składniki:

  • na 20 dużych kokosanek:
    2 jajka
    160 g drobnego kokosu
    130 g cukru pudru
    1 wafel
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Kokosanki

Złote kokosanki na waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kokosanki na waflu- nakładanie masy 1. Piekarnik nagrzać do 180*C. Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywną pianę zaczynając od wolnych obrotów miksera i zwiększając je do maksimum. Kiedy białka będą sztywne, nadal ubijając dodawać po łyżce cukru a następnie po jednym żółtku. Na końcu wsypać kokos i krótko wymieszać. Andruta pokroić na kwadraty (kroiłam co 6 oczek). Łyżkę zamoczyć w zimnej wodzie i nakładać po trochę masy kokosowej na kawałki andruta. Wstawić do piekarnika, piec około 5 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około 10-12 minut aż ciasteczka będą złote.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować