Ziołowy łosoś z puree ziemniaczano-buraczanym i szpinakiem z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Choć unikam przygotowywania ryb, bo uważam je za trudne do przygotowania, to ta wersja zachwyci barwami na talerzu i zachwyci soczystym kawałkiem ryby

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • puree:
    2 duże ugotowane buraki około 300g
    6 ugotowanych ziemniaków około 500g
    1 łyżeczka chrzanu
    125 ml śmietanki 36%
    sól, pieprz, oregano

    łosoś w ziołach:
    płat łososia około 300 g
    1/2 cytryny
    4 łyzki wody
    1 łyżeczka suszonego koperku, sól, pieprz

    300 g mrożonego szpinaku w liściach
    4 suszone pomidory w oleju
    około 100g serka plesniowego camembert bez skórki (plesni)
    4 łyzki śmietany
    szczypta macis, pieprz, sól

    do ozdoby garsc rukoli i kawałek cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziołowy łosoś z puree ziemniaczano-buraczanym i szpinakiem z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płat łososia pozbawiamy skóry, następnie rybę nacieramy przyprawami. Na patelni układamy plasterki cytryny - na plasterkach kawałki łososia. Dolewamy wodę - tak by delikatnie przykryła plasterki cytryny. Patelnię zakrywamy przykrywką i tak parujemy przez około 15 minut. Patelni nie ruszamy, łosoś nie jest bezpośrednio na patelni - dzieki temu paruje się i będzie soczysty i nie przywrze do patelni
  • 2. W czasie gdy ryba się paruje, ścieramy buraki i ziemniaki na tarce , by szybciej zmiksować z chrzanem , przyprawami i śmietanką. Gdy masa już ma konsystencję puree , można podgrzać je do obiadu
  • 3. Na kolejnej patelni do mrożonego szpinaku w liściach dodajemy pokrojone pomidory i kawałki obranego sera, zalewamy śmietaną i odparowujemy nadmiar płynu - około 5 minut. Gdy szpinak jest obklejony serowym sosem, dodajemy macis, sól, pieprz
  • 4. Wszystkie składniki tego dania były przygotowywane równolegle, by podać gorący posiłek, dlatego na talerzach wykładamy dosyć szybko: szpinak, puree i rybę, posypujemy rukolą i układamy kawałek cytryny do skropienia ryby

Porady

*Warto wykorzystać warzywa które zostają z poprzedniego dnia, np. ugotowane ziemniaki czy buraki, oprócz skórcenia przygotowania czasu samego posiłku nic nie marnujemy . Oczywiście do puree idealne będą pieczone buraki, które zachowają bardziej intensywną barwę niż te gotowane. Puree które znajduje się w przepisie nie zawiera glutenu, moi znajomi jedzą je zamiast popularnych hummusów na przyjęciach. *Ja do szpinaku dodałam odrobinę mielonego kwiatu muszkatu, ale zamiast macis, można dodać odrobinę gałki muszkatołowej, która ma mocniejszy i ostrzejszy smak. * łososia "parowalam" na cytrusach, które miałam, ale tu spokojnie można wykorzystać nie tylko cytrynę ale również kumkwaty, klementynki czy pomarańcze. Każdy cytrysowy owoc nada aromatu w trakcie parowania i ryba będzie smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować