Ziołowy łosoś z puree ziemniaczano-buraczanym i szpinakiem z suszonymi pomidorami

  • wyświetlono: 82 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Choć unikam przygotowywania ryb, bo uważam je za trudne do przygotowania, to ta wersja zachwyci barwami na talerzu i zachwyci soczystym kawałkiem ryby

IMG_6363
  • 2 porcje
  • 40min

Składniki

puree:
2 duże ugotowane buraki około 300g
6 ugotowanych ziemniaków około 500g
1 łyżeczka chrzanu
125 ml śmietanki 36%
sól, pieprz, oregano

łosoś w ziołach:
płat łososia około 300 g
1/2 cytryny
4 łyzki wody
1 łyżeczka suszonego koperku, sól, pieprz

300 g mrożonego szpinaku w liściach
4 suszone pomidory w oleju
około 100g serka plesniowego camembert bez skórki (plesni)
4 łyzki śmietany
szczypta macis, pieprz, sól

do ozdoby garsc rukoli i kawałek cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Ziołowy łosoś z puree ziemniaczano-buraczanym i szpinakiem z suszonymi pomidorami

  • 1. Płat łososia pozbawiamy skóry, następnie rybę nacieramy przyprawami. Na patelni układamy plasterki cytryny - na plasterkach kawałki łososia. Dolewamy wodę - tak by delikatnie przykryła plasterki cytryny. Patelnię zakrywamy przykrywką i tak parujemy przez około 15 minut. Patelni nie ruszamy, łosoś nie jest bezpośrednio na patelni - dzieki temu paruje się i będzie soczysty i nie przywrze do patelni
  • 2. W czasie gdy ryba się paruje, ścieramy buraki i ziemniaki na tarce , by szybciej zmiksować z chrzanem , przyprawami i śmietanką. Gdy masa już ma konsystencję puree , można podgrzać je do obiadu
  • 3. Na kolejnej patelni do mrożonego szpinaku w liściach dodajemy pokrojone pomidory i kawałki obranego sera, zalewamy śmietaną i odparowujemy nadmiar płynu - około 5 minut. Gdy szpinak jest obklejony serowym sosem, dodajemy macis, sól, pieprz
  • 4. Wszystkie składniki tego dania były przygotowywane równolegle, by podać gorący posiłek, dlatego na talerzach wykładamy dosyć szybko: szpinak, puree i rybę, posypujemy rukolą i układamy kawałek cytryny do skropienia ryby

Porady

*Warto wykorzystać warzywa które zostają z poprzedniego dnia, np. ugotowane ziemniaki czy buraki, oprócz skórcenia przygotowania czasu samego posiłku nic nie marnujemy .
Oczywiście do puree idealne będą pieczone buraki, które zachowają bardziej intensywną barwę niż te gotowane. Puree które znajduje się w przepisie nie zawiera glutenu, moi znajomi jedzą je zamiast popularnych hummusów na przyjęciach.
*Ja do szpinaku dodałam odrobinę mielonego kwiatu muszkatu, ale zamiast macis, można dodać odrobinę gałki muszkatołowej, która ma mocniejszy i ostrzejszy smak.
* łososia "parowalam" na cytrusach, które miałam, ale tu spokojnie można wykorzystać nie tylko cytrynę ale również kumkwaty, klementynki czy pomarańcze. Każdy cytrysowy owoc nada aromatu w trakcie parowania i ryba będzie smaczniejsza.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośpureezdrowy obiaddomowe przysmakipuree ziemniaczano-buraczaneszpinak z pomidoramiziołowy łosośpuree z buraka

Komentarze

Podobne przepisy

wstążki ze szpinakiem i pomidorami

Dodane przez: tymiankowa

wstążki z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Dzięki pomidorom suszonym to danie...

ragout z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dodane przez: rena123

Ragout z indyka ze szpinakiem i suszonymi...

Wyśmienity lekki gulasz z mięsa...

Roladki z kurczaka ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Dodane przez: adienne

Roladki z kurczaka ze szpinakiem, serem fetą...

Sycąca i niskokaloryczna wersja...

image-1wivv3s

Dodane przez: Ewelina Marcin

Rolada z indyka nadziewana szpinakiem i suszonymi...

Aromatyczna rolada ze szpinakiem...

Sznycle z indyka zapiekane ze szpinakiem suszonymi pomidorami i mozzarellą

Dodane przez: 2milutka

Sznycle z indyka zapiekane ze szpinakiem...

Delikatny indyk z bogatym nadzieniem,...

Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Dodane przez: catha

Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i...

Mięso drobiowe to zawsze fajny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE