Ziołowy kalafior gotowany na parze

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warzywa gotowane na parze zachowują więcej cennych witamin i minerałów niż te gotowane w wodzie. To co dla mnie najważniejsze są pełne smaku i aromatu oraz mają wspaniałą fakturę. Dzisiaj gotowałam całą główkę kalafiora. Przed gotowaniem dokładnie go natarłam domowym masłem pietruszkowo - czosnkowym. Tak ugotowany kalafior jest pełen smaku i aromatu idealnie pasuje jako dodatek do dania głównego.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior

    masło pietruszkowo - czosnkowe:
    50 g masła
    2 ząbki czosnku
    kilka gałązek natki pietruszki
    sól morska
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Ziołowy kalafior gotowany na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziołowy kalafior gotowany na parze 1. Kalafiora obieramy z uszkodzonych liści, te młode i ładne zostawiamy, gdyż będą smaczne po ugotowaniu. Kalafior moczymy w wodzie z sokiem cytrynowym przez 10-15 minut.

    Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki oraz solą morską i pieprzem kolorowym.

    Ziołowym masłem dokładnie nacieramy kalafiora. Układamy w parowarze. Gotujemy około 30 minut.

    Tak przygotowany kalafior jest niezwykle delikatny, aksamitny z wyraźnym maślano - ziołowym aromatem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować