Zimowa pomidorowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj pulpeciki: mięso mielone przełóż do miski, dodaj całe jajko, odciśniętą bułkę kajzerkę, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Formuj dłońmi malutkie klopsiki i od razu wrzucaj do garnka z gotująca się wodą. Gotuj chwilę (3-5 minut). Wyjmuj łyżką cedzakową, przełóż na sito.
2.Cebule pokrój drobno i zeszklij na maśle , dodaj pokrojone dość drobno pomidory razem z zalewą. Podduś na patelni, a po chwili dodaj do gotującego się rosołu. Gotuj jeszcze około 15 minut, a następnie wrzuć kukurydzę, groszek i siekaną natkę pietruszki. Gotuj dalsze 10 minut. Na koniec dodaj przyprawy, zabiel zupę śmietanką wymieszana z mąką i doprowadź do wrzenia.
3.Kabaczki starannie umyj, przekrój na pół, wydrąż miąższ pozostawiając dość szeroki brzeg. Sparz je wrzątkiem, a gdy przestygną, do każdej połówki wlej gorącą zupę, dołóż po kilka klopsików, natkę pietruszki i podawaj.
Komentarze