Posiłek pełen kolorów i witamin, do zapiekanki z makaronu można dodać prawie wszystko. Danie na długo zaspokaja głód, robi się je szybko i jest niedrogie.
Zapiekanka z makaronem i warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
• Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Strąki papryki i cukinię myjemy, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy paski. Cukinii nie obieramy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki.
• Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
• Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, przyprawiamy solą i pieprzem, podlewamy wywarem warzywnym, dusimy ok. 8 minut.
• Na osobną patelnię wrzucamy cukinię, delikatnie solimy, smażymy krótko- 4-5 minut, cukinia zmięknie i puści sok.
• Przygotowujemy sos: Śmietanę mieszamy z jajkiem, przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką. Do sosu dodajemy 2/3 żółtego sera i przeciśnięty przez praskę czosnek.
• Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, w naczyniu układamy warstwami makaron, paprykę, polewamy częścią sosu, dodajemy cukinię, na koniec pomidorki, zalewamy resztą sosu.
• Posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy w temp. 180°C ok. 15-20 min.
Komentarze