Zapiekanka z makaronem i warzywami.

4.5 (143 ocen)

Posiłek pełen kolorów i witamin, do zapiekanki z makaronu można dodać prawie wszystko. Danie na długo zaspokaja głód, robi się je szybko i jest niedrogie.

Składniki:

  • Składniki:
    • 200g makaronu
    • 2 cukinie młode (soczyste i chrupiące)
    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka zielona
    • 1 papryka żółta
    • 1 cebula
    • 100g pomidorków koktajlowych
    • 50g masła roślinnego w kostce
    • ¼ szklanki wywaru warzywnego
    • 200g śmietany 18%
    • 150g startego sera żółtego
    • 1 jajko
    • 2 ząbki czosnku
    • Sól
    • Pieprz czarny do smaku
    • Szczypta słodkiej papryki
    • Oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z makaronem i warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    • Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Strąki papryki i cukinię myjemy, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy paski. Cukinii nie obieramy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki.
    • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
    • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, przyprawiamy solą i pieprzem, podlewamy wywarem warzywnym, dusimy ok. 8 minut.
    • Na osobną patelnię wrzucamy cukinię, delikatnie solimy, smażymy krótko- 4-5 minut, cukinia zmięknie i puści sok.
    • Przygotowujemy sos: Śmietanę mieszamy z jajkiem, przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką. Do sosu dodajemy 2/3 żółtego sera i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, w naczyniu układamy warstwami makaron, paprykę, polewamy częścią sosu, dodajemy cukinię, na koniec pomidorki, zalewamy resztą sosu.
    • Posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy w temp. 180°C ok. 15-20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować