Zimowa zupa

  • wyświetlono: 710 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zupa i drugie danie w jednym. Syta rozgrzewająca lekko pikantna i bardzo gęsta zupka. Wędzona kiełbaska , papryka , cukinia i troszkę przypraw. Do tego ziemniaczki i mamy zupę .

EwaSidor
  • 45min

Składniki

1 kg ziemniaków

papryka czerwona 1 szt

papryka zielona 1-2 szt

cebula 1-2 szt

czosnek ok 3 ząbki

kiełbasa wędzona ok 1/2 kg

przecier pomidorowy ok 3 łyżki

papryka w proszku słodka

papryka w proszku ostra

pieprz

sól do smaku

kostka bulionowa 2 szt

majeranek

pierś z kurczaka 2 szt

masło klarowane

Sposób przygotowania przepisu:

Zimowa zupa

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy . Do miseczki wlewamy ok 2 łyżki oliwy dodajemy papryki w proszku i sól - mieszamy. Pierś kroimy w kosteczkę i mieszamy z zaprawą.

    Po ok 30 min obsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny masła klarowanego.

    Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną cebule , pokrojoną w plasterki kiełbaskę , papryki pokrojone w paseczki . Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Łączymy zawartość dwóch patelni. Zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym , zagotowujemy i dodajemy pokrojone ziemniaki. Dusimy aż ziemniaki będą miękki.
  • 2. W połowie gotowania dodajemy majeranek , pieprz. Pod koniec dodajemy wyciśnięty czosnek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Zimowa zupa gulaszowa

Dodane przez: RedakcjaPP

Zimowa zupa gulaszowa

Nauczyłam się ją gotować od babci,...

kapuśniak

Dodane przez: Kasja1986

Zimowy kapuśniak

Uwielbiam domową kiszoną kapustę...

image-1hvr3yx

Dodane przez: mamajagody_2010

zimowy kociołek

Gdy za oknem temperatura na minusie,...

Zimowa pomidorowa.

Dodane przez: zmodelewski

Zimowa pomidorowa.

Dla mnie podstawa obiadu to zupa....

Zimowa zupa z fasolą, ziemiankami i jarmużem.

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Zimowa zupa z jarmużem i fasolą

Zimowa, aromatyczna i gęsta zupa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE