Ziemniaki nacinane i pieczone

4.5 (161 ocen)

Bardzo efektowny sposób na ziemniaki.Fantastycznie smakują i wyglądają. Na zewnątrz chrupiąca skóra, a w środku są miękkie.

Składniki:

  • kilka ziemniaków

    ząbki czosnku (w zależności ile ziemniaków weźmiemy- 1 ząbek do 1 ziemniaka)

    2 łyżki oleju

    przyprawy ulubione do ziemniaków: papryka słodka, majeranek, koperek suszony, chili, pieprz, tymianek, kolendra, cząber, sól morska świeżo zmielona albo 1 łyżeczka gotowej przyprawy do ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki nacinane i pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy (jeśli używamy młode to wystarczy je wyszorować), myjemy i pomagając sobie łyżką drewnianą, nacinamy na cienkie plasterki, nie przecinając do końca (ziemniak kładziemy na łyżkę i nożem nacinamy, cięcia zatrzymają się na brzegach łyżki).
    Gdy już ziemniaki ponacinamy, płuczemy je dobrze w wodzie i osuszamy.
    W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami i za pomocą pędzelka smarujemy ziemniaki przyprawioną oliwą, również w nacięciach.
    Czosnek tniemy na cienkie plasterki i wkładamy w każde nacięcie.
    Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wkładamy ziemniaki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na około 25-35 minut (aż się zarumienią i będą miękkie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować