Ziemniaki nacinane i pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy (jeśli używamy młode to wystarczy je wyszorować), myjemy i pomagając sobie łyżką drewnianą, nacinamy na cienkie plasterki, nie przecinając do końca (ziemniak kładziemy na łyżkę i nożem nacinamy, cięcia zatrzymają się na brzegach łyżki).
Gdy już ziemniaki ponacinamy, płuczemy je dobrze w wodzie i osuszamy.
W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami i za pomocą pędzelka smarujemy ziemniaki przyprawioną oliwą, również w nacięciach.
Czosnek tniemy na cienkie plasterki i wkładamy w każde nacięcie.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wkładamy ziemniaki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na około 25-35 minut (aż się zarumienią i będą miękkie).
Komentarze