Ziemniaczane łódeczki z piekarnika z sosem czosnkowo-koperkowym

3 (1 ocen)

  • 30 min

Pachnące i znacznie bardziej zdrowe od frytek pieczonych na głębokim tłuszczu. Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku i ... bardzo tanie w przygotowaniu :)

  • 30 min

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
    ulubione przyprawy do ziemniaków tymianem, papryka słodka, rozmaryn lub inne zioła
    oliwa z oliwek/olej
    sól i pieprz
    Sos:
    200 g jogurtu typu greckiego
    2-3 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    świeży koperek/ewentualnie suszony
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane łódeczki z piekarnika z sosem czosnkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i wkładamy do garnka z osoloną wodą.Gotujemy przez ok. 10 min. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy z wody i odstawimy na chwile. Piekarnik ustawiamy na funkcje z termoobiegiem na temp. 190°.
  • 2. Blachę smarujemy niewielką ilością oliwy/oleju. Lekko przestudzone ziemniaki kroimy wzdłuż na ósemki i układamy na blaszce skórką do dołu. Skrapiamy oliwą, posypujemy wybranymi przyprawami i pieczemy ok. 15 min.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy sos. jogurt mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odrobiną posiekanego koperku lub niewielka ilością suszonego koperku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

Ziemniaczki podajemy z sosem bezpośrednio po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować