Pachnące i znacznie bardziej zdrowe od frytek pieczonych na głębokim tłuszczu. Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku i ... bardzo tanie w przygotowaniu :)
30 min
Składniki:
5-6 ziemniaków
ulubione przyprawy do ziemniaków tymianem, papryka słodka, rozmaryn lub inne zioła
oliwa z oliwek/olej
sól i pieprz
Sos:
200 g jogurtu typu greckiego
2-3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
świeży koperek/ewentualnie suszony
Ziemniaczane łódeczki z piekarnika z sosem czosnkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy i wkładamy do garnka z osoloną wodą.Gotujemy przez ok. 10 min. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy z wody i odstawimy na chwile. Piekarnik ustawiamy na funkcje z termoobiegiem na temp. 190°.
2.Blachę smarujemy niewielką ilością oliwy/oleju. Lekko przestudzone ziemniaki kroimy wzdłuż na ósemki i układamy na blaszce skórką do dołu. Skrapiamy oliwą, posypujemy wybranymi przyprawami i pieczemy ok. 15 min.
3.W międzyczasie przygotowujemy sos. jogurt mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odrobiną posiekanego koperku lub niewielka ilością suszonego koperku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porady
Ziemniaczki podajemy z sosem bezpośrednio po upieczeniu.
Komentarze