Ziemniaczane kulki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ziemniaczane kulki robię jako dodatek do drugiego dania. Wszyscy którzy po raz pierwszy jedli je u mnie byli nimi zachwyceni, szczególnie dzieci.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Masa piure:
    7 dużych ziemniaków
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka masła
    1 żółtko
    pieprz mielony
    sól
    1-2 łyżek bułki tartej
    natka pietruszki
    Do obtaczania:
    mąka
    bułka tarta
    jajka
    sól
    Do smażenia:
    oliwa
    margaryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane kulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieramy gotujemy do miękkości w osolonej wodzie razem z ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu czekamy aż przestygną. Po przestygnięciu robimy piure ziemniaczane z dodatkiem łyżki masła i 2 łyżek jogurtu naturalnego. Kolejno dodajemy ząbek czosnku z którym ziemniaki się gotowały i gnieciemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    2. Następnie dodajemy do masy ziemniaczanej pieprz mielony, żółtko, łyżkę bułki tartej i natkę pietruszki. Mieszamy wszystko dokładnie.
    3. Z powstałej masy formujemy małe kulki i kolejno obtaczamy je w mące, rozmąconych jajkach lekko osolonych oraz bułce tartej. Rozgrzewamy oliwę z dodatkiem margaryny i wkładamy kulki na patelnię. Co jakiś czas poruszamy patelnią, żeby kulki się przyrumieniły z każdej strony. Smacznego !

Porady

Najlepiej jeśli ziemniaki przygotujemy sobie dzień wcześniej wtedy robienie kulek zajmie nam o wiele mniej czasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować