Ziemniaczane koszyczki

0 (0 ocen)

Oryginalny pomysł na obiad.

Składniki:

  • ziemniaki (średniej wielkości) - 5 szt
    olej rzepakowy około 2 łyżek
    sól morska lub przyprawa warzywna
    łyżeczka papryki słodkiej

    Farsz grzybowy:
    Grzyby - 100g
    duża cebula
    por
    chili
    2 ząbki czosnku
    sól grzybowa
    pieprz
    łyżka masła
    świeże zioła np. pietruszka, koperek, lubczyk

    Masa serowo śmietanowa
    100 g sera parmezanu lub grana padano
    pół szklanki kwaśnej wiejskiej śmietany
    2 jajka
    sól

    zielenina do dekoracji

    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do plastikowego pojemnika z przykrywką dodajemy olej, paprykę słodką i sól. Zamykamy pojemnik i potrząsamy do momentu, aż ziemniaki będą dokładnie pokryte przyprawami.
  • 2. W formie na muffiknki lub w kokilkach układamy ziemniaczane kwiatuszki/koszyczki.
  • 3. Następnie mieszamy śmietanę z jajkami, serem oraz solą. Wlewamy po 1 - 2 łyżki masy na dno każdego koszyczka.
  • 4. Przygotowanie nadzienia:
    Może to być dowolny smak w zależności tego co mamy pod ręką. Ja miałam grzyby leśne, więc proponuję farsz grzybowy. Wszystkie składniki kroimy i dusimy do miękkości na maśle. Przyprawiamy do smaku i posypujemy świeżymi ziołami.

  • 5.
    Nadzieniem faszerujemy koszyczki.
  • 6. Koszyczki pieczemy około 20 - 30 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu chwilę czekamy, aby koszyczki lekko odparowały. Delikatnie je wyjmujemy z foremek by nie połamać kruchych listków. Podajemy posypane sezamem lub zieleniną.

Porady

Koszyczki można przygotować z różnymi nadzieniami np: mięsa, ryb, warzyw, grzybów...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować