Ziemniaczane koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do plastikowego pojemnika z przykrywką dodajemy olej, paprykę słodką i sól. Zamykamy pojemnik i potrząsamy do momentu, aż ziemniaki będą dokładnie pokryte przyprawami.
2.W formie na muffiknki lub w kokilkach układamy ziemniaczane kwiatuszki/koszyczki.
3.Następnie mieszamy śmietanę z jajkami, serem oraz solą. Wlewamy po 1 - 2 łyżki masy na dno każdego koszyczka.
4.Przygotowanie nadzienia:
Może to być dowolny smak w zależności tego co mamy pod ręką. Ja miałam grzyby leśne, więc proponuję farsz grzybowy. Wszystkie składniki kroimy i dusimy do miękkości na maśle. Przyprawiamy do smaku i posypujemy świeżymi ziołami.
5.
Nadzieniem faszerujemy koszyczki.
6.Koszyczki pieczemy około 20 - 30 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu chwilę czekamy, aby koszyczki lekko odparowały. Delikatnie je wyjmujemy z foremek by nie połamać kruchych listków. Podajemy posypane sezamem lub zieleniną.
Porady
Koszyczki można przygotować z różnymi nadzieniami np: mięsa, ryb, warzyw, grzybów...
Komentarze