Koszyczki kebabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na koszyczki mieszamy pokruszone drożdże z mlekiem i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki, zostawiamy by zaczyn ruszył.
Następnie dodajemy sól, jajko, przyprawę, olej i mąkę, zagniatamy elastyczne ciasto. Mi poszło niecałe 2 szklanki mąki, ale to wszystko zależy od wielkości jajka i wilgotności mąki. Zostawiamy na 20 minut by ciasto drożdżowe podrosło.Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na placek.
Ja użyłam małych miseczek żaroodpornych, które posmarowałam na zewnątrz tłuszczem.
2.Jak foremki są już obklejone ciastem wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 170 stopniach.
3.Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, które obtaczamy w przyprawie wymieszanej z olejem. Smażymy na patelni.
Na sos mieszamy jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę, pomidora i ogórka kroimy na małe kawałki, dodajemy porwaną lub pokrojoną sałatę.Na dno koszyczków wlewamy trochę sosu czosnkowego, układamy po jednej stronie wymieszane warzywa, a po drugiej pierś z kurczaka. Polewamy wszystko jeszcze sosem czosnkowym, możemy dodać keczup lub inny sos, posypujemy cebulką prażoną.
Komentarze