Ziemniaczane gratin

5 (141 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Gratin z francuskiego znaczy zapiekanka. Można nią zastąpić zwykłe ziemniaki do mięs czy sosoów. Samodzielnie również stanowi pyszny obiad. Polecam, bo jest bardzo smaczne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na 1 porcję potrzeba:
    ok 300g ziemniaków
    2-3 ząbki czosnku
    szklanka mleka
    1 jajko surowe
    2 łyżki tartego sera- u mnie grano padana
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Ziemniaczane gratin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plastterki ok 1/2 cm
    Układamy je na dnie niewielkiej formy do zapiekania lub małej tortownicy wcześniej wysmarowanej masłem. Czosnek cieniutko kroimy na plasterki i układamy na ziemniaki. Można go również poprzeplatać między ziemniaki
  • gratin surowy 2. Mleko, starty ser, jajko łączymy ze sobą. Solimy, pieprzymy do smaku. Mieszamy i wylewamy na ziemniaki. Wierzch można posypać delikatnie pieprzem
  • 3. Całość zapiekamy ok 1 godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Czas zależy od piekarnika, ale wierzch zapiekanki powinien być rumiany.

Porady

Do mleka z jajkiem i serem można dodać szczyptę gałki muszkatołowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.33 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Gotowa zapiekanka

To może cię zainteresować