Gratin ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis otrzymałam od dobrego znajomego:)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (dla ok.4 osoby):

    - 1 kg ziemniaków
    - 2 cebule(białe lub czerwone)
    - 1-2 jajka
    - 4 ząbki czosnku
    - szklanka gęstej śmietany
    - pół mleka 3,2 %
    -żółty ser(wg uznania)
    -natka pietruszki (posiekana)
    - 2 łyżki masła
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa,papryka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Gratin ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki,cebule i czosnek obieramy.
    Ziemniaki należy pokroić na równe plasterki -najlepiej użyć melaksera lub przystawki do miksera lub maszynki do krojenia ziemniaków.
    Wtedy warto również jednocześnie skroić cebule.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
    Czosnek ścieramy przez prasę.
    Nakładamy warstwę ziemniaków i cebuli,przyprawiamy(wg uznania można dodawać swoje ulubione np zioła prowansalskie)
    Zalewamy mieszanką mleka,śmietany,startego żółtego sera,roztrzepanych jajek,czosnku i odrobiny przyprawa-W TYM MIEJSCU MOŻNA ZMIENIĆ WERSJE WARZYWNA NA MIĘSNA I DODAĆ SZYNKĘ LUB PRZYSMAŻONE WCZEŚNIEJ MIĘSO.
    Następną kolejną warstwę i aż skończą się produkty.
    Na wierzch starty na tarce żółty ser-dodaje też co mam w lodówce,na zdjęciu mozzarella i pomidor ;)
    Pice ok 1-1,5h w nagrzanym piekarniku 190 stopni,aż płyn wsiąknie w ziemniaki, a wierzch stanie się brązowy,chrupki i apetyczny.
    Podawać gorące i posypane natką pietruszki.
    SMACZNE I SZYBKIE:)

Porady

Szybka potrawa i pozwala na użycie różnych produktów "do szybkiego zużycia) ;) Wart dodawać warzywa sezonowe jak cukinia lub takie jakie najbardziej lubicie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować