Gratin ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki,cebule i czosnek obieramy.
Ziemniaki należy pokroić na równe plasterki -najlepiej użyć melaksera lub przystawki do miksera lub maszynki do krojenia ziemniaków.
Wtedy warto również jednocześnie skroić cebule.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Czosnek ścieramy przez prasę.
Nakładamy warstwę ziemniaków i cebuli,przyprawiamy(wg uznania można dodawać swoje ulubione np zioła prowansalskie)
Zalewamy mieszanką mleka,śmietany,startego żółtego sera,roztrzepanych jajek,czosnku i odrobiny przyprawa-W TYM MIEJSCU MOŻNA ZMIENIĆ WERSJE WARZYWNA NA MIĘSNA I DODAĆ SZYNKĘ LUB PRZYSMAŻONE WCZEŚNIEJ MIĘSO.
Następną kolejną warstwę i aż skończą się produkty.
Na wierzch starty na tarce żółty ser-dodaje też co mam w lodówce,na zdjęciu mozzarella i pomidor ;)
Pice ok 1-1,5h w nagrzanym piekarniku 190 stopni,aż płyn wsiąknie w ziemniaki, a wierzch stanie się brązowy,chrupki i apetyczny.
Podawać gorące i posypane natką pietruszki.
SMACZNE I SZYBKIE:)
Porady
Szybka potrawa i pozwala na użycie różnych produktów "do szybkiego zużycia) ;)
Wart dodawać warzywa sezonowe jak cukinia lub takie jakie najbardziej lubicie
Komentarze