Ziemniaczana zapiekanka z mięsem

0 (0 ocen)

  • 40 min

...

  • 40 min

Składniki:


  • 600 g ziemniaków ugotowanych w łupinach
    50 g tłustego twarożku ziołowego
    2 jajka
    3 łyżki mąki
    sól
    1 mała cebula
    1/2 czerwonej papryki
    50 g pieczarek
    300 g mielonego mieszanego mięsa
    1 łyżka ketchupu
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    pieprz
    kilka listków bazylii
    75 g żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczana zapiekanka z mięsem 1. Ciepłe ziemniaki obrać , przecisnąć przez praskę , wymieszać z twarożkiem. Dodać mąkę , 1 jajo i łyżeczkę soli , wyrobić.
  • Ziemniaczana zapiekanka z mięsem 2. Warzywa i pieczarki oczyścić , drobno pokroić. Dodać do mięsa , wyrobić. Farsz doprawić keczupem , przecierem pomidorowym , solą i pieprzem . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C
  • Ziemniaczana zapiekanka z mięsem 3. Na ściereczce posypanej mąką ciasto rozwałkować na kwadrat , rozłożyć na nim masę mięsną , zostawiając dookoła 4-cm wolne brzegi .
  • 4. Na farsz włożyć listki bazylii. Ciasto zwinąć , unosząc ściereczkę , brzegi zlepić . Ciasto przełożyć na natłuszczoną formę „szwem” do dołu. Posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżeczką wody.
    Piec ok. 50 min , po 40 min pieczenia roladę posypać startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować