600 g ziemniaków ugotowanych w łupinach
50 g tłustego twarożku ziołowego
2 jajka
3 łyżki mąki
sól
1 mała cebula
1/2 czerwonej papryki
50 g pieczarek
300 g mielonego mieszanego mięsa
1 łyżka ketchupu
1 łyżka przecieru pomidorowego
pieprz
kilka listków bazylii
75 g żółtego sera
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe ziemniaki obrać , przecisnąć przez praskę , wymieszać z twarożkiem. Dodać mąkę , 1 jajo i łyżeczkę soli , wyrobić.
2.Warzywa i pieczarki oczyścić , drobno pokroić. Dodać do mięsa , wyrobić. Farsz doprawić keczupem , przecierem pomidorowym , solą i pieprzem . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C
3.Na ściereczce posypanej mąką ciasto rozwałkować na kwadrat , rozłożyć na nim masę mięsną , zostawiając dookoła 4-cm wolne brzegi .
4.Na farsz włożyć listki bazylii. Ciasto zwinąć , unosząc ściereczkę , brzegi zlepić . Ciasto przełożyć na natłuszczoną formę „szwem” do dołu. Posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżeczką wody.
Piec ok. 50 min , po 40 min pieczenia roladę posypać startym serem.
Komentarze