Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry.
2.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy w na dużej patelni albo w garnku, około 3-4 minut. Dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy przez 5minut, żeby zaczęło nabierać koloru. Następnie dodajemy przecier oraz pomidory w puszce i dusimy przez około 7minut.
3.Ziemniaki obieramy i kroimy w około 5-7 mm plastry.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, następnie połowę mięsa z pomidorami, plastry pomidorów, pozostałe ziemniaki oraz pozostałe mięso.
4.Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez godzinę 20 minut.
W tym czasie ścieramy ser na grubuch oczkach.
Posypujemy zapiekankę i pieczemy przez kolejne 20minut zmniejszając temperaturę do 180 stopni.
Komentarze