Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ziemniaki zapiekane z mięsem, pomidorami i serem. Świetna propozycja na dobry obiad dla całej rodziny!

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
    800 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
    3 małe pomidory,
    puszka pomidorów krojonych,
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
    2 duże cebule,
    3 ząbki czosnku,
    łyżka suszonej bazylii,
    łyżka oregano,
    szczypta soli i pieprzu ziołowego,
    łyżka masła,
    200 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy w na dużej patelni albo w garnku, około 3-4 minut. Dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy przez 5minut, żeby zaczęło nabierać koloru. Następnie dodajemy przecier oraz pomidory w puszce i dusimy przez około 7minut.
  • 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w około 5-7 mm plastry.
    Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, następnie połowę mięsa z pomidorami, plastry pomidorów, pozostałe ziemniaki oraz pozostałe mięso.
  • 4. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez godzinę 20 minut.
    W tym czasie ścieramy ser na grubuch oczkach.
    Posypujemy zapiekankę i pieczemy przez kolejne 20minut zmniejszając temperaturę do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować