Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym

4.49 (149 ocen)

Smaczna i syta zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym, papryką i cebulką. W środku smaczny ciągnący się ser. Zaspokoi każdego ,,głodomorka”.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    Sól
    Pieprz
    200 g żółtego sera
    1 kg ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy i ubijamy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Gdy zmiękną dodajemy mięso mielone. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany z 3 łyżkami wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Okrągłe naczynie smarujemy dokładnie masłem. Na dnie wykładamy połowę ziemniaków. Następnie układamy mięso, posypujemy startym serem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na wierchu układamy resztę ziemniaków i sera. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w 190*C. Dekorujemy natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować