Bardzo smaczna zapiekanka z indykiem,cebulą, serem z ziemniaków gotowanych w łupinach, zapiekanka jest sycąca i jako tzw. danie jednogarnkowe mało wymagające pracy w gotowaniu.........SMACZNEGO!!!
1 godz. 10 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
ziemniaki 1,5 kg,
sznycle z indyka 5 sztuk opakowanie,
cebula biała 1 sztuka,
cebula czerwona i biała 4 sztuki,
papryka ostra 1 łyżeczka + papryka słodka 1 łyżeczka,
tymianek 2 łyżki,
ser żółty 150 gram plastry opakowanie
Ziemniaczana zapiekanka z indykiem,serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z indyka na kotlety przekroić na cienkie kawałki, delikatnie rozbić tłuczkiem, włożyć do marynaty z czosnkiem na kilka godzin.
Ziemniaki ugotować w łupinach (gotuję w szybkowarze 25 minut), wystudzone ziemniaki o obrać i pokroić w talarki, obrane cebule pokroić w talarki i wymieszać z 1/2 łyżeczki cukru.
2.Formę 30x25 cm wysmarować olejem, wsypać na dno pokrojone cebule, ziemniaki, ułożyć na nich mięso i polać marynatą, białą cebulę.
3.Posypać tymiankiem, papryką ostrą i czerwoną.
Piec w nagrzanym piekarniku na 210C, grzanie góra/dół z 40 minut.
4.Następnie dodać plastry sera i w termoobiegu na 160C piec 10 minut, podawać po małym wystudzeniu np. z sałatą w śmietanie.
Komentarze