Zapiekanka ziemniaczana z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i obgotować w dobrze osolonej wodzie. Gdy ostygną pokroić na cienkie plasterki.
2.Cebulę posiekać na drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do cebuli mięso, chwilę podsmażać, a następnie dodać pomidory, koncentrat, łyżeczkę cukru, paprykę ostra i słodką, zioła prowansalskie, pieprz i sól.
Całość wymieszać i smażyć przez chwile.
3.Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, a wówczas ciągle mieszając dodać mleko. Mieszać dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem/margaryną. Układać warstwami: ziemniaki, mięso, sos beszamelowy, ziemniaki. (przygotowałam dwa naczynia żaroodporne i dałam jedną warstwę, jednak można ułożyć dwie na sobie). Posypać żółtym serem. Piec około 45 minut w 180-200 stopniach.
Komentarze