Zapiekanka ziemniaczana z indykiem

4.48 (148 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczna zapiekanka w sam raz na deszczowe popołudnia;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • *0,5kg mięsa mielonego z indyka (może być tez wieprzowe),
    *1kg ziemniaków,
    *pomidory z puszki (1szt),
    *1 cebula,
    *2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    *sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra,
    *1 łyżeczka cukru
    *ser żółty (tarty),

    sos beszamelowy: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i obgotować w dobrze osolonej wodzie. Gdy ostygną pokroić na cienkie plasterki.
  • 2. Cebulę posiekać na drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do cebuli mięso, chwilę podsmażać, a następnie dodać pomidory, koncentrat, łyżeczkę cukru, paprykę ostra i słodką, zioła prowansalskie, pieprz i sól.
    Całość wymieszać i smażyć przez chwile.
  • 3. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, a wówczas ciągle mieszając dodać mleko. Mieszać dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem/margaryną. Układać warstwami: ziemniaki, mięso, sos beszamelowy, ziemniaki. (przygotowałam dwa naczynia żaroodporne i dałam jedną warstwę, jednak można ułożyć dwie na sobie). Posypać żółtym serem. Piec około 45 minut w 180-200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować