Zielono żółta sola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrozić,umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Skropić sokiem z limonki.
2.Filety posypać solą ziołową,pieprzem i posiekanymi listkami melisy.Jajka roztrzepać,wsypać starty ser,przyprawić solą ziołową,pieprzem,wymieszać.
Włożyć przyprawione filety i odstawić na 20 min.do lodówki.
3.Rybę wyjąć z zalewy,obtoczyć dokładnie w mące.
4.Na patelni rozgrzać olej,usmażyć z dwóch stron na złoty kolor za panierowaną rybę,osączyć na papierowym ręczniku.
5.Ziemniaki i marchew obrać,umyć .Ziemniaki pokroić w ćwiartki,marchew przekroić na połowę i gotować 10 min.w osolonej wodzie,odcedzić i odparować,przestudzić.Marchew po ugotowaniu pokroić pod skosem w plasterki.
6.Brokuł umyć,podzielić na różyczki,wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować na wolnym ogniu 5 min.Pozostawić w niej jeszcze 3 min,wyjąć łyżką cedzakową i przestudzić.
Komentarze