ZIELONO ŻÓŁTA SOLA

0 (0 ocen)

Rybka w takiej brokułowo ziemniaczanej wersji zaspokoi prawie każde podniebienie.Idealne danie na piątkowy obiad lub gorącą kolację.

Składniki:

  • 0,70 dkg. młodych ziemniaków
    1 marchew
    1 brokuł
    8 filetów soli
    1/2 limonki sok
    2 jajka
    4 łyżki startego sera żółtego
    5 plastrów żółtego sera
    1 łyżka pokrojonych listków melisy cytrynowej
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki masła
    250 ml. sosu holenderskiego Knorr
    - kilka listków świeżej bazylii
    sól,pieprz czarny,sól ziołowa,mąka do panierowania,olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielono żółta sola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zielono żółta sola 1. Rybę rozmrozić,umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Skropić sokiem z limonki.
  • zielono żółta sola 2. Filety posypać solą ziołową,pieprzem i posiekanymi listkami melisy.Jajka roztrzepać,wsypać starty ser,przyprawić solą ziołową,pieprzem,wymieszać.
    Włożyć przyprawione filety i odstawić na 20 min.do lodówki.
  • zielono żółta sola 3. Rybę wyjąć z zalewy,obtoczyć dokładnie w mące.
  • zielonożółta sola 4. Na patelni rozgrzać olej,usmażyć z dwóch stron na złoty kolor za panierowaną rybę,osączyć na papierowym ręczniku.
  • zielono żółta sola 5. Ziemniaki i marchew obrać,umyć .Ziemniaki pokroić w ćwiartki,marchew przekroić na połowę i gotować 10 min.w osolonej wodzie,odcedzić i odparować,przestudzić.Marchew po ugotowaniu pokroić pod skosem w plasterki.
  • zielono żółta sola 6. Brokuł umyć,podzielić na różyczki,wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować na wolnym ogniu 5 min.Pozostawić w niej jeszcze 3 min,wyjąć łyżką cedzakową i przestudzić.
  • zielono żółta sola 7. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła,ułożyć ugotowane ziemniaki,połowę talarków marchwi,posypać listkami bazylii,piórkami pozostałego masła,przyprawić pieprzem i polać 3 łyżkami sosu holenderskiego.
  • zielono żółta sola 8. Na warstwie tej ułożyć usmażone filety soli.
  • zielono żółta sola 9. Położyć różyczki brokułu i pozostałe plasterki marchwi.
  • zielono żółta sola 10. Do pozostałego sosu dolać śmietanę,wymieszać i polać brokuły.
  • zielono żółta sola 11. Całość przykryć plastrami żółtego sera.
  • zielono żółta sola 12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać 20 min.
  • zielono żółta sola 13. Podawać gorące na ozdobionym talerzu.

Porady

Półprodukty można przygotować wcześniej i dopiero przed podaniem zapiekać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować