1.Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, zostawiając trochę wody i blendujemy razem z posiekaną natką pietruszki, ząbkiem czosnku i oliwą.
Przygotujmy sobie dwie foremki i folię spożywczą.
Dla pewności możemy foremki lekko posmarować oliwą, chociaż ja tego nie robiłam.
Pastę przyprawiamy czosnkiem i pieprzem, dolewamy 2 łyżki wody z gotowania cieciorki.Dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na dwie mniejsze części i jedną trochę większą.
Pierwszą mniejszą część mieszamy z posiekanym 1 lub 2 pomidorami i wypełniamy jedną foremkę.
Na spód drugiej foremki kładziemy ładny listek natki pietruszki i połową drugiej mniejszej masy wypełniamy foremkę, następnie układamy cienką warstwę posiekanych pomidorów i dopełniamy resztą pasty.
Foremki wstawiamy do lodówki, lub nawet zamrażalnika.
Folię cienko smarujemy oliwą i wykładamy na nią trzecią większą część pasty, formując walec. Dość ciasno zwijamy folię i odstawiamy do zamrażalnika na ok. 1/2 -1 godziny.
Proso , mały ryż preparowany zalewamy odrobiną soku pomidorowego i ketchupu, mieszamy i odsączamy ewentualny płyn.
Lekko schłodzony walec- kiełbaskę, obtaczamy w prosie i znów zawijamy w folię i chowamy do lodówki lub lepiej zamrażalnika.
2.Wszystko wyjmujemy z zamrażalnika na ok. 20 minut przed jedzeniem.
Ser ścieramy na deskę i wykładamy na niego pastę z foremek i z folii.
Pyszne i smaczne śniadanko lub kolacja.
Komentarze