Zielone risotto z delikatnym kozim serem i pomidorkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Pomysł na przepis podsunęła mi jednej z restauracji, która niestety już nie istnieje. Całość dopracowałem sam i chce się nim podzielić bo szkoda aby zginęło, ponieważ danie jest niewiarygodnie smaczne

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • BAZA DO RISOTTO:
    - ryż arborio: 250 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 75 gramów
    - wino białe wytrawne (najlepiej jakieś chardonnay): 150 mililitrów
    - bulion warzywny lub drobiowy (wg uznania): 0.5 litra
    SZPINAK:
    - szpinak siekany mrożony: 250 gramów
    - czosnek: 5 ząbków
    - masło: 75 gramów
    - sól, pieprz i cukier ( do smaku): 3 szczypty
    WYKOńCZENIE:
    - serek kozi: 1 opakowanie
    - pomidorki koktajlowe: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Zielone risotto z delikatnym kozim serem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Baza do risotto:
    Na patelni rozpuścić masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebule. Dodać ryż i chwile go prużyć. Podlewać ryż po trochu bulionem i winem aż zmięknie. (Jeżeli ma się parmezan to można trochę zetrzeć do ryżu co fajnie podkreśla smak.)
  • 2. Szpinak:
    Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć szpinak. Doprawić solą pieprzem odrobiną cukru i drobno posiekanym czosnkiem.
  • zielone risotto 4 3. Wykończenie:
    Do ryżu dodać szpinak i dokładnie wymieszać (przygotowując w tym samym czasie ryż i szpinak skrócimy czas przygotowania o kilka minut) . Nałożyć na głębokie talerze i na wierzch ułożyć serek kozi i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Serek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować