Pomysł na przepis podsunęła mi jednej z restauracji, która niestety już nie istnieje. Całość dopracowałem sam i chce się nim podzielić bo szkoda aby zginęło, ponieważ danie jest niewiarygodnie smaczne
Zielone risotto z delikatnym kozim serem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Baza do risotto:
Na patelni rozpuścić masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebule. Dodać ryż i chwile go prużyć. Podlewać ryż po trochu bulionem i winem aż zmięknie. (Jeżeli ma się parmezan to można trochę zetrzeć do ryżu co fajnie podkreśla smak.)
2.Szpinak:
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć szpinak. Doprawić solą pieprzem odrobiną cukru i drobno posiekanym czosnkiem.
3.Wykończenie:
Do ryżu dodać szpinak i dokładnie wymieszać (przygotowując w tym samym czasie ryż i szpinak skrócimy czas przygotowania o kilka minut) . Nałożyć na głębokie talerze i na wierzch ułożyć serek kozi i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Komentarze