Kurczak zapiekany z kozim serem i pomidorkami

4.5 (187 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

By odmienić zwykłego kurczaka możemy go zapiec z kozim serem, który doda mu wyrazistego smaku!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś kurczaka: 2 sztuki
    - kozi ser (jedno opakowanie srednio ma 125g.): 1.5 opakowania
    - pomidorki koktajlowe (mogą być też zykłe pomidory pokrojone w ćwiartki): 10 sztuk
    - oliwa z oliwek: 0.75 szklanki
    - tymianek suszony: 2 szczypty
    - sól do smaku: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak zapiekany z kozim serem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ustawiamy piekarnik na 140 stopni na termoobieg i zostawiamy do nagrzania, w tym czasie wykonujemy kolejne kroki.
  • 2. Myjemy i oprawiamy piesi kurczaka, kroimy na srednej wielkosci kawałki (jedna pierś na pół).
  • 3. Kawałki kurczaka wkładamy do miski. Dodajemy oliwe, tymianek i sól. Mieszamy dokładnie wszystko. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 4. Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki i wkładamy do nagrzanego już piekarnika.
  • 5. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy kozi ser. W tym celu wysuwamy kratkę na której ustawiliśmy żaroodporne naczynie i widelcem nakładamy porcje koziego sera na każdy kawałek kurczaka. Zamykamy piekarnik i czekamy ok 5 minut aż ser rozpuści się.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować