By odmienić zwykłego kurczaka możemy go zapiec z kozim serem, który doda mu wyrazistego smaku!
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- pierś kurczaka: 2 sztuki
- kozi ser (jedno opakowanie srednio ma 125g.): 1.5 opakowania
- pomidorki koktajlowe (mogą być też zykłe pomidory pokrojone w ćwiartki): 10 sztuk
- oliwa z oliwek: 0.75 szklanki
- tymianek suszony: 2 szczypty
- sól do smaku: 2 szczypty
Kurczak zapiekany z kozim serem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ustawiamy piekarnik na 140 stopni na termoobieg i zostawiamy do nagrzania, w tym czasie wykonujemy kolejne kroki.
2.Myjemy i oprawiamy piesi kurczaka, kroimy na srednej wielkosci kawałki (jedna pierś na pół).
3.Kawałki kurczaka wkładamy do miski. Dodajemy oliwe, tymianek i sól. Mieszamy dokładnie wszystko. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4.Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki i wkładamy do nagrzanego już piekarnika.
5.Na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy kozi ser. W tym celu wysuwamy kratkę na której ustawiliśmy żaroodporne naczynie i widelcem nakładamy porcje koziego sera na każdy kawałek kurczaka. Zamykamy piekarnik i czekamy ok 5 minut aż ser rozpuści się.
Komentarze