Zielone pomidory na słodko-kwaśno na zimę w słoiku

3.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Doskonały i oszczędny sposób na wykorzystanie zielonych i mało dojrzałych pomidorów, które zostały na krzaku, w zalewie słodko-lekko kwaśnej są idealne w zimowe dni, po otwarciu można dodać do sałatki pokrojoną cebulę, paprykę, ogórki i zajadać.........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pomidory zielone i mało dojrzałe 8 kg,
    sól kamienna do przetworów 10 łyżek

    woda 3 litry,
    cukier 2 szklanki,
    sól łyżka,
    gorczyca 2 łyżki,
    papryka ostra grubo mielona 1 łyżka,
    cebula 4 sztuki średnie,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    ocet 10% 1 szklanka
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Zielone pomidory na słodko-kwaśno na zimę w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielone pomidory na słodko-kwaśno na zimę w słoiku 1. Zagotować wodę, ocet, sól, cukier, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, olej, paprykę ostrą grubo mieloną, cebulę (cebula tylko smaku) pokrojoną w cienkie piórka, gotować z 5 minut na śre3dnim ogniu i zostawić w garnku.

    Zielone i mało dojrzałe pomidory zerwać z krzaka lub kupić na bazarku, w sklepie, dobrze je umyć pod zimną wodą.

    Z pomidorów wyciąć ostrym nożykiem z czubkiem miejsce po łodydze, pomidory małe, średnie kroić na plasterki nie za grube, większe, duże przekroić na połowę i kroić w pół plasterki od razu do dużej miski.

    Pomidory posypać solą grubo ziarnistą do przetworów, delikatnie przemieszać i zostawić w misce na 5 godzin, następnie odlać z miski wodę z pomidorów.
  • Zielone pomidory na słodko-kwaśno na zimę w słoiku 2. Do wyparzonych słoików wkładać ubijając plastry pomidorów, ciut cebuli z zalewy i dalej pomidory, zalać do pełna zalewą, słoik mocno zakręcić i pasteryzować.

    Na dnie garnka szerokiego położyć ściereczkę kuchenną, wstawić słoiki, zalać do 3/4 wysokości słoików wodą i po zagotowaniu gotować na średnim ogniu z 25 minut duże słoiki 1 litr lub 18 minut większe słoiki 0,7 litra lub 10 minut mniejsze słoiki 0,33 litra, po wyjęciu z wody postawić na blacie kuchennym na ręczniku i zostawić do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, do jedzenia po miesiącu będą dobre.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować