Zielone jabłuszko

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne ciasto.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    3 galaretki agrestowe

    Pianka:
    600ml śmietanki 30%
    2 łyżki żelatyny
    ok. 2-3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Desery

Zielone jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć składniki. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec około 30 minut w temp.180° C . Pozostawić gdzieś na boku do wystygnięcia.
  • 2. Galaretki agrestowe zalać 3 szklankami wody- ostudzić. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i uprażyć pod przykryciem z 3 łyżkami wody około 10-15 minut, żeby zmiękły - wystudzić. Zsiadające się galaretki połączyć z jabłkami i taką krzepnącą masę wyłożyć na biszkopt, następnie ciasto włożyć do lodówki, żeby masa stężała.
  • 3. Żelatynę połączyć z niewielka ilością zimnej wody, pozostawić na chwilę, aby napęczniała.
    Ubić śmietanę na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania ok. 2 łyżki cukru pudru (ilość pudru wg. uznania), wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę (nie gotować) . Tak rozpuszczoną żelatynę wlewać powoli do ubitej śmietany cały czas miksując na wolnych obrotach.
    Ubitą masę wyłożyć na masę jabłkową, wyrównać.

Porady

Biszkopt można lekko nasączyć np. wodą z cytryną, wtedy będzie wilgotniejszy. Ciasto przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować