Zielone gofry z ricottą i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitku. Blendujemy razem z 1 szklanką wody.
Do zblendowanego szpinaku dodajemy mąkę, jajko, cukier, proszek do pieczenia, sok z cytryny, olej. Mieszamy.
Rozgrzewamy gofrownicę, nalewamy trochę oleju i pieczemy gofry.
Pieką się trochę dłużej niż tradycyjne gofry.
Masa:
Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodajemy serek ricotta i mieszamy aż składniki się połączą.
Kremem smarujemy gofry.
Gruszkę myjemy,obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelnie wsypujemy cukier, dolewamy wodę, gdy zrobi się karmel wkładamy gruszkę. Smażymy kilka minut.
Skarmelizowaną gruszką dekorujemy gofry.
Posypujemy tartą czekoladą.
Komentarze