Zielone gofry z ricottą i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zielone goferki z kremem z ricotty i białej czekolady w wiosennym kolorze. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny.

  • 60 min

Składniki:

  • zestaw b
    a)składnik podstawowy z zestawu
    1 szkl .mąki z czubkiem
    250 gram.serka ricotta
    100 gram białej czekolady
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    5 łyżeczek rozmrożonego szpinaku
    c) składniki robocze
    1 szkl.wody
    1 łyżka cukru z czubkiem
    1 jajko
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta
    olej rzepakowy do smarowania gofrownicy
    2 łyżki mleka
    d) dekoracja
    pół średniej gruszki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka wody
    2 ząbki mlecznej czekolady

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zielone gofry z ricottą i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitku. Blendujemy razem z 1 szklanką wody.
    Do zblendowanego szpinaku dodajemy mąkę, jajko, cukier, proszek do pieczenia, sok z cytryny, olej. Mieszamy.
    Rozgrzewamy gofrownicę, nalewamy trochę oleju i pieczemy gofry.
    Pieką się trochę dłużej niż tradycyjne gofry.
    Masa:
    Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodajemy serek ricotta i mieszamy aż składniki się połączą.
    Kremem smarujemy gofry.
    Gruszkę myjemy,obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelnie wsypujemy cukier, dolewamy wodę, gdy zrobi się karmel wkładamy gruszkę. Smażymy kilka minut.
    Skarmelizowaną gruszką dekorujemy gofry.
    Posypujemy tartą czekoladą.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować