Leśny mech z ricottą i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Wspaniałe i bardzo efektowne ciasto. Zmieniłam tradycyjny krem z bitej śmietany na lekki krem z ricottą i białą czekoladą. Smakuje przepysznie.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    400 gramów mrożonego szpinaku
    4 duże jajka
    1/3 szklanki cukru kokosowego
    300 gramów mąki pszennej typ 750
    1/3 szklanki oleju
    1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
    Łyżka proszku do pieczenia Delecta

    Krem:
    500 gramów Ricotty
    100 gramów białej czekolady
    Sok z połowy cytryny
    Łyżka mleka

    Do nasączenie:
    4 łyżki herbaty cytrynowej

    Dodatkowo:
    1 owoc granatu
    Kasza manna i masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Leśny mech z ricottą i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażam. Jajka ucieram w mikserze z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaję odsączony szpinak i dokładnie miksuję. Na końcu dodaję olej i chwilę miksuję.
    Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do ciasta. Dokładnie całość miksuję. Tortownicę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, wylewam ciasto do formy i piekę je 45 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka. Studzę.
  • 2. Szykuję krem. Roztapiam czekoladę z mlekiem. Ricottę odsączam od serwatki. Do serka dodaję czekoladę i sok z cytryny, dokładnie mieszam całość, odstawiam na 5 minut.
    Ciasto kroję na dwa placki. Z górnej części odcinam mocniej spieczone kawałki, resztę rozkruszam w palcach, okruchy przekładam do miseczki.
  • 3. Blat ciasta nasączam herbatą, smaruję kremem, i wyrównuję. Krem posypuję okruszkami ciasta oraz pestkami granatu. Przed podaniem chłodzę minimum godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować