sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo kolorowy i smaczny serniczek

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jajka
    35g mąki
    35g cukru
    1 łyżeczka budyniu śmietankowego
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa serowa:
    1kg twarogu mielonego (musi mieć temperaturę pokojową)
    4 czubate łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki wrzątku
    200ml śmietanki kremówki (musi mieć temperaturę pokojową)
    3/4 szklanki cukru
    po 1 galaretce czerwonej, zielonej, żółtej
    2 galaretki zielone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do uzyskana lśniącej piany. Żółtka roztrzepać dodać do białek i delikatnie wymieszać. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do piany delikatnie mieszając. Biszkopt przelać na blachę o wielkości 25/35i piec około 25min w 180C. Po upieczeniu dobrze wystudzić.
  • 2. masa serowa:
    Galaretki (oprócz 2 zielonych) rozpuścić każdą w 1,5 szklanki wody. Gdy stężeją pokroić w kostkę. Twaróg zmiksować na małych obrotach ze śmietanką i cukrem. Do 1/2 szklanki wrzącej wody wsypać żelatynę i dobrze wymieszać. Gdy się wystudzi (lekko musi być ciepła) pomału wlewać do masy serowej i miksować na małych obrotach. Pokrojoną galaretkę wrzucić do masy serowej, wymieszać. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki aby stężało.
    2 zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Gdy zacznie tężeć wylać na masę serową i wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować