pół szklanki śmietany 18% (tak naprawdę lejemy na oko)
pół opakowania serka topionego (takiego w podłużnym opakowaniu)
po łyżce sezamu, słonecznika lub innych ulubionych pestek, ziaren
dodatkowo może być każdy inny ulubiony ser (albo taki, który akurat mamy w lodówce - żółty, typu almette, pleśniowy)
szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej
odrobina tłuszczu do smażenia
Zieleninowy zawrót głowy, czyli makaron z zielonym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron. Kroimy tofu w kostkę, zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy na patelni lub w rondelku odrobinę tłuszczu, wsypujemy ziarna, pestki (dowolne, ulubione). Gdy lekko zarumienią się, wrzucamy tofu z pozostałym sosem. Po 3-4 minutach zalewamy całość śmietanką, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, serki i mieszamy (uważając na tofu, żeby się nie rozpadło) aż serki rozpuszczą się. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
Porady
Sos sojowy jest słony, uważajmy więc z podczas doprawiania dania solą.
Komentarze