Zieleninowy zawrót głowy, czyli makaron z zielonym sosem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Makaron z zielonym sosem - pyszny, zdrowy i błyskawiczny w przygotowaniu.

  • 15 min

Składniki:

  • opakowanie tofu wędzonego
    5 łyżek sosu sojowego (lub więcej)
    pęczek pietruszki

    pół szklanki śmietany 18% (tak naprawdę lejemy na oko)
    pół opakowania serka topionego (takiego w podłużnym opakowaniu)
    po łyżce sezamu, słonecznika lub innych ulubionych pestek, ziaren
    dodatkowo może być każdy inny ulubiony ser (albo taki, który akurat mamy w lodówce - żółty, typu almette, pleśniowy)
    szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej
    odrobina tłuszczu do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Zieleninowy zawrót głowy, czyli makaron z zielonym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron. Kroimy tofu w kostkę, zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy na patelni lub w rondelku odrobinę tłuszczu, wsypujemy ziarna, pestki (dowolne, ulubione). Gdy lekko zarumienią się, wrzucamy tofu z pozostałym sosem. Po 3-4 minutach zalewamy całość śmietanką, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, serki i mieszamy (uważając na tofu, żeby się nie rozpadło) aż serki rozpuszczą się. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.

Porady

Sos sojowy jest słony, uważajmy więc z podczas doprawiania dania solą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować