Zebra

5 (173 ocen)

  • 10 min

tradycyjne i bardzo lubiane w naszym domu ciasto

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka oleju,
    1 szklanka gorącej wody,
    1 szklanka cukru,
    2 1/2 szklanki mąki + 3 łyżki,
    3 łyżki kakao,
    4 duże jajka,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić pianę z białek, dodając pod koniec cukier. Delikatnie wmieszać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać olej, wodę. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki i ekstrakt. Wlewać po 2 łyżki ciasta - na przemian jasne i ciemne na środek tortownicy (moja 23cm - można użyć większej), piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzin do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować