Żeberka z warzywami pieczone w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka opłukać, osuszyć, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i natkę pietruszki posiekać, kawę rozpuścić we wrzątku. Dodać pozostałe składniki na marynatę i dokładnie wymieszać. Włożyć żeberka - ponownie wymieszać. Całość przykryć i włożyć do lodówki na 1 - 2 dni. W międzyczasie kilkakrotnie przemieszać żeberka z marynatą.
2.Pora drobno posiekać, ziemniaki i cukinię pokroić w kostkę. Warzywa włożyć do rękawa do pieczenia, dorzucić pomidorki.
3.Żeberka wyjąć z marynaty - dołożyć do warzyw w rękawie. Pozostałą marynatę wymieszać z Dipem. Zalać zawartość rękawa i dokładnie spiąć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki i piec 60 min (180 - 200 st. C). Gotowe żeberka doprawić solą.
4.Żeberka podawać jako samodzielne danie obiadowe lub na kolację.
Porady
Czas przygotowania potrawy nie uwzględnia czasu marynowania żeberek.
Komentarze