Żeberka cielęce z gruszkami, jabłkami i owocami granatu

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Zapiekane żeberka cielęce z aromatycznymi gruszkami i jabłkami podane z owocami granatu

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - żeberka cielęce (chude): 2 kilogramy

    - przyprawa do żeberek: 1 opakowanie
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - ziele angielskie (ziarna): 4 sztuki
    - pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 0.5 szklanki

    - włoszczyzna: 1 pęczek
    - masło: 2 łyżki
    - jabłko (obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny): 2 sztuki
    - gruszka (obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny): 2 sztuki
    - granat: 2 sztuki
    - miód pszczeli: 3 łyżki
    - śliwowica: 50 mililitrów
    - Sól czosnkowa, pieprz ziołowy, chili, imbir, cynamon: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka cielęce z gruszkami, jabłkami i owocami granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, oczyścić, osuszyć, natrzeć dokładnie wszystkimi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin.
  • 2. Zamarynowane żeberka obsmażyć, a następnie dodać umytą i pokrojoną włoszczyznę. Całość dusić do miękkości.
  • 3. Jabłka i gruszki podsmażyć na maśle z miodem, śliwowicą i przyprawami.
  • 4. Żeberka ułożyć na blasze do pieczenia, posypać aromatycznymi jabłkami i gruszkami i zapiekać 15 minut w temperaturze 180˚C.
  • 5. Sos powstały podczas duszenia mięsa zmiksować wraz z warzywami, przecedzić i doprawić do smaku. Sos wylać na talerze, ułożyć na nim żeberka z jabłkami i gruszkami. Całe danie udekorować owocami granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować