Zdrowy pasztet z soczewicy

  • wyświetlono: 1322 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Pasztet z soczewicy powstał gdy mój tata wrócił do domu z torbą wyhodowanych na działce warzyw. W szafce znalazłam paczkę zielonej soczewicy, co natchnęło mnie by stworzyć nową wersję kalorycznego pasztetu, mięso zastępując bogatą w roślinne białko soczewicą. Niesamowity aromat smak i zapach natury.

Zdrówko
  • 240min

Składniki

- 200 g suchej zielonej soczewicy
- ok szklanka ugotowanych warzyw rosołowych (wg uznania, marchewka, pietruszka, seler, pasternak)
- 3 łyżki kaszy manny
- do smaku sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy
- średniej wielkości cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 jajka
- oliwa/masło/olej (do obsmażenia cebulki)
- opcjonalnie sezam do posypania pasztetu

Sposób przygotowania przepisu:

Zdrowy pasztet z soczewicy

  • 1. Soczewicę namaczamy w wodzie przez ok 2h. Następnie przekładamy odsączoną soczewicę do garnka, dodajemy dwie szklanki wody, 2 listki laurowe oraz 3 kulki ziela angielskiego. Gotujemy przez ok 30 min (dopóki woda praktycznie nie wyparuje). Zdejmujemy z gazu, wyjmujemy dodane zioła i studzimy.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do ok 180 stopni i włączamy termo obieg.
  • 3. Na patelni rozpuszczamy masło (lub wlewamy ok 2 łyżki oleju czy oliwy) po czym dorzucamy pokrojoną drobno cebulkę. Smażymy aż delikatnie zmięknie podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Przez praskę przeciskamy czosnek, który dodajemy na patelnię. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy aż czosnek odda swój aromat (by się nie spalił bo będzie gorzki) i zdejmujemy z gazu. Studzimy.
  • 4. Na parze lub w garnku gotujemy warzywa rosołowe. Można również użyć jarzyny wyjęte z wcześniejszego obiadu np. z zupy. Studzimy.
  • 5. Do bledera wrzucamy przestudzoną soczewicę, warzywa, jajka (zostawiam sobie odrobinę żółtka do posmarowania wierzchu pasztetu), cebulkę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem (można dodać również gałkę muszkatołową czy cząber). Mielimy wszystkie składniki na gładką masę. Na koniec dodajemy kaszę mannę i mieszamy już łyżką.
  • 6. Keksówkę tradycyjnej wielkości wykładamy papierem do pieczenia (jeśli zostanie pognieciony wcześniej łatwiej będzie go nam ułożyć w foremce), ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wkładamy masę i wyrównujemy łyżką. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45 – 50 min (do suchego patyczka). Wyjmujemy gdy czas upłynie i studzimy
  • 7. Pasztet można przechowywać ok 4 dni w lodówce – u mnie nie wytrzymuje :)
    SMACZNEGO!!

Porady

* Zamiast zielonej soczewicy można użyć grochu, soczewicy czerwonej lub cieciorki.
* Pasztet jest dobrym zamiennikiem mięsa dla wegetarianów oraz osób dbających o kondycję, ćwiczących lub uprawiających sport ponieważ zawiera dużą ilość białka roślinnego.
* Smaczna alternatywa do kanapek czy jako samodzielna przekąska lub przystawka
* Warzywa rosołowe dodają niesamowitego aromatu gdy pochodzą z własnej hodowli

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodywarzywasoczewicaPasztetsoczewica zielonado kanapekjarzyny gotowaneZdrowy pasztet z soczewicy

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet z soczewicy

Dodane przez: Elwira

Pasztet z soczewicy

Czerwona soczewica ze względu na...

Pasztet z soczewicy

Dodane przez: Jaga85

Pasztet z soczewicy

To pyszna alternatywa dla sklepowego...

Pasztet z zielonej soczewicy

Dodane przez: e-jola1

Pasztet z zielonej soczewicy

Pyszny domowy pasztet warzywny

Pasztet z soi i soczewicy

Dodane przez: Ania_L

Pasztet z soi i soczewicy

Wiadomo, że taki bezmięsny pasztet...

pasztet z soczewicy

Dodane przez: juchab

Pasztet z soczewicy z warzywami

Przyznam szczerze, że trochę się...

Pasztet z soczewicy

Dodane przez: olinek_82

Pasztet z soczewicy

Pasztet jest ciekawa alternatywą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE