Najlepsza i klasyczna sałatka z gotowanych warzyw.
Składniki:
- cztery marchewki
- dwie pietruszki
- seler
- cztery ziemniaki
- pięć kiszonych ogórków
- kawałek pora
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- puszka czerwonej fasoli
- trzy jaja na twardo
Sos: - kubeczek jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- sól, pieprz i zioła do smaku
Lekka sałatka jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchewki, selera i pietruszki gotujemy na parze lub w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Odstawiamy następnie by ostygły.
2.Wszystkie warzywa oraz jaja kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
3.Dorzucamy warzywa z puszek i mieszamy dokładnie składniki.
4.Przygotowujemy sos mieszając jogurt wraz z majonezem i przyprawami.
Komentarze