Zawijaniec różano- orzechowy

0 (0 ocen)

To bardzo, ale to bardzo smaczny zawijaniec o różanym aromacie z dużą ilością chrupiących orzechów. Gorąco polecam!!!Oczywiście poza udanym ciastem drożdżowym, sukces temu wypiekowi gwarantuje domowa konfitura z płatków róży!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 2 jajka,
    • 1 żółtko,
    • Szczypta soli,
    • 5 dag świeżych drożdży,
    • 12 dag masła,
    • 1 cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    • Słoiczek domowej konfitury różanej,
    • Około 15 dag orzechów włoskich,
    • Jajko do posmarowania,
    • Lukier do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Konfitury

Zawijaniec różano- orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 1. CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki oraz drożdże. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego rozczynu. Gotowy pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
    Między czasie rozpuszczamy masło.
    Do „pracującego” rozczynu dodajemy jajka, żółtko, cukier waniliowy, sól, pozostały cukier kryształ oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • wyłożona konfotura 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Tak przygotowane smarujemy równą warstwą konfitury różanej.
  • zwijanie 3. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi posmarowane konfiturą ciasto. Brzegi ciasta delikatne zawijamy i zwijamy roladę.
  • nacinanie 4. Gotową roladę przecinamy wzdłuż , nie przecinając jednego końca.
  • formowanie 5. Rozcięte połówki zaplatamy ze sobą. Zawijaniec przekładamy na dużą blaszkę i smarujemy jajkiem. Gotowy pozostawiamy na około 15 minut by delikatnie wyrósł.
    Tak przygotowany wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180°C.
  • lukrowanie 6. Jeszcze ciepły przekładamy na kratkę i delikatnie lukrujemy (użyłam domowego lukru, czyli 2 łyżki mleka wymieszane z około 5 łyżkami cukru pudru). Lukier dodatkowo posypujemy siekanymi orzechami. Zawijaniec pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Orzechowy zawijaniec

To może cię zainteresować