Zapiekany kalafior z papryką i serem

4.49 (142 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kalafior zapiekany w całości to fajny dodatek do mięs i ryb,lekko chrupiący z zewnątrz,soczysty i pyszny w środku.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mały kalafior
    1 litr rosołu
    1 łyżka masła
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    kulka sera mozzarelli
    kolorowe papryki(zielona,czerwona,żółta)
    sól
    pieprz biały
    tymianek
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Zapiekany kalafior z papryką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior umyć,włożyć do garnka,zlać osolonym rosołem i obgotować przez 10-12 minut.Wyjąć z rosołu,przestudzić.
    Następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  • 2. Papryki i ser mozzarella pokroić w kostkę,kostki obu składników powtykać między różyczki kalafiora.
  • 3. Miękkie masło połączyć z jogurtem,śmietaną i majonezem,dodać sól i pieprz do smaku oraz tymianek,wymieszać.
    Przygotowanym sosem polać kalafior.
    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować