Kalafior zapiekany z mięsem, serem i boczkiem

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

KALAFIOROWY MÓZG - OSZALAŁAM na jego punkcie! Co prawda mój bardzo amatorski bo i na spontanie robiony - brakło odpowiedniego boczusia więc zastąpiłam boczkiem węgierskim, ale to jeszcze ubogaciło smak :D Wspaniały pomysł na zapiekanego kalafiora :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior
    ok. 40 dag mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego, aby było bardziej soczyste - można użyć jednak również indyka etc.)
    czerstwa bułka
    1 cebula
    ok. 10 plastrów boczku - najlepiej boczek wędzony, bądź gotowany (im dłuższe plastry tym lepiej)
    6-8 plastrów sera żółtego
    Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany, cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Ser

Kalafior zapiekany z mięsem, serem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafiorowy mózg 1. Czyli mamy pozbawiony ogonka, obgotowany 5-10 minut kafajor w wodzie z dodatkiem soli i cukru, wypełniony od spodu i oblepiony od góry na całej powierzchni mięskiem mielonym przygotowanym jak na zwykłe kotlety (mięso + namoczona w mleku bułka + cebula + dowolne przyprawy - nie dawałam jajka ani bułki tartej bo miało odpowiednią konsystencję), na to plastry serka żółtego i otulone plastrami boczku...
    BOSSSSKIE...
    Około 50 minut w piekarniku na około 180 stopni :D Można dłużej, można pod koniec włączyć górną grzałkę, żeby przyrumienić boczek i serek. POLECAM!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kalafior Mięso Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować