Przyszła pora na ... kalafiora! Przedstawiamy Wam wersję zapiekaną z serem. My zjadłyśmy go samego na obiad, jednak będzie równie dobrze pasował do jajka sadzonego bądź schabowego.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
kalafior średniej wielkości
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
łyżeczka masła
filiżanka startego żółtego sera
2 łyżki bułki tartej
tłuszcz do wysmarowania formy
Sos:
łyżka masła
łyżka mąki
filiżanka żółtego, startego sera
1/2 szklanki śmietany 30%
ulubione przyprawy
Kalafior zapiekany z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymoczony w wodzie z jedną łyżeczką soli (po to, by wypłynęły muszki i inne owady) kalafior dzielimy na niewielkie różyczki i przekładamy do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru, masła. Gotujemy ok 8 min (tak żeby nie rozgotować).
2.Sos: na roztopionym maśle robimy zasmażkę z mąki, następnie wlewamy 1/2 szklanki wody z kalafiora, dodajemy ser, śmietanę i ulubione przyprawy.
3.W formie wysmarowanej tłuszczem i obsypanej łyżką bułki tartej układamy odsączony kalafior i zalewamy sosem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach opcja pieca góra-dół.
Komentarze