Kalafior zapiekany z serem

4.48 (170 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przyszła pora na ... kalafiora! Przedstawiamy Wam wersję zapiekaną z serem. My zjadłyśmy go samego na obiad, jednak będzie równie dobrze pasował do jajka sadzonego bądź schabowego.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior średniej wielkości
    2 łyżeczki soli
    łyżeczka cukru
    łyżeczka masła
    filiżanka startego żółtego sera
    2 łyżki bułki tartej
    tłuszcz do wysmarowania formy
    Sos:
    łyżka masła
    łyżka mąki
    filiżanka żółtego, startego sera
    1/2 szklanki śmietany 30%
    ulubione przyprawy
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kalafior zapiekany z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymoczony w wodzie z jedną łyżeczką soli (po to, by wypłynęły muszki i inne owady) kalafior dzielimy na niewielkie różyczki i przekładamy do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru, masła. Gotujemy ok 8 min (tak żeby nie rozgotować).
  • 2. Sos: na roztopionym maśle robimy zasmażkę z mąki, następnie wlewamy 1/2 szklanki wody z kalafiora, dodajemy ser, śmietanę i ulubione przyprawy.
  • 3. W formie wysmarowanej tłuszczem i obsypanej łyżką bułki tartej układamy odsączony kalafior i zalewamy sosem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach opcja pieca góra-dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować