Zapiekany filet z kurczaka z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty usunąć pierwsze liście,umyć,przekroić na 4 części.W
garnku zagotować wodę,przyprawić do smaku
solą,pieprzem, przyprawa uniwersalna,włożyć kapustę i gotować na wolnym ogniu do
miękkości,przestudzić,wyjąć łyżką cedzakową z wody.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i pokroić w mniejsze kawałki.
2.Marchew obrać,umyć i pokroić w cienkie paski,groszek odcedzić z
zalewy /zalewę zachować/.
3.Filet umyć,osuszyć,pokroić w
większą kostkę i przyprawić solą,pieprzem, przyprawa uniwersalna.Na patelni
rozgrzać masło,włożyć mięso i przesmażyć do czasu
całkowitego odparowania wody,zdjąć z patelni.
4.Na powstały
tłuszcz wsypać marchew i smażyć do miękkości polewając
zalewą z groszku.Następnie wsypać groszek,
5.Dodać mięso przyprawić do smaku i wymieszać.
6.Naczynie żaroodporne wysmarować cienko masłem ułożyć pokrojoną w większe kawałki kapustę ,ziemniaki,posypać świeżo posiekaną bazylią
7.Na warstwie tej ułożyć mięso z marchewką i groszkiem,
8.Całość posypać startym serem i łyżeczką nałożyć kleksami majonez.
9.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 20 min.
Komentarze