Ziemniaczana zapiekanka z polędwiczkami w sosie śmietanowo-ziołowym

4.51 (180 ocen)

  • 50 min

Pyszna i sycąca zapiekanka w sam raz na niedzielny obiad.

  • 50 min

Składniki:

  • 5 ziemniaków
    1 polędwiczka wieprzowa
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    olej do smażenia
    20g masła
    20g mąki
    0,2l mleka
    50g sera cheddar
    1 łyżka mieszanki ziół
    ser żółty do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ziemniaczana zapiekanka z polędwiczkami w sosie śmietanowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy. Gdy już będą miękkie, odlewamy wodę i pozostawiamy do przestygnięcia.

    Polędwiczkę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, przyprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem, a następnie smażymy do uzyskania złocistego koloru.
    Przygotowujemy sos serowy na bazie beszamelu: na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i porcjami dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Następnie podlewamy po 0,1 litra mleka, mieszamy tak, aby składniki się połączyły i powtarzamy czynność, aż do wykorzystania całego mleka. Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy starty ser cheddar oraz zioła. Mieszamy, aż sos uzyska jednolitą konsystencję.
    W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki pokrojone w plasterki, polędwiczki wieprzowe, sos serowo-ziołowy, starty żółty ser. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować