Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami

5 (180 ocen)

w sosie beszamelowym

Składniki:

  • 6 ziemniaków
    po kawałku żółtej lub czerwonej papryki
    garść fasolki szparagowej (zielonej)
    1 małe pęto kiełbasy
    1/4 cebuli

    Sos beszamelowy:
    1 szkl. mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 łyżki startego żółtego sera
    zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól, bazylia
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, gdy wystygną pokroić w plasterki. Fasolkę obgotować aby była miękka. Kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę- podsmażyć. Pokroić paprykę w piórka. Paprykę oraz fasolkę dodać do kiełbasy, chwilę poddusić.
    Sos beszamelowy:
    masło rozpuścić, dodać mąkę, energicznie wymieszać, dodać mleko oraz zioła, zagotować na wolnym ogniu, uważając aby się nie przypalił. Dodać ser.
    Formę żaroodporną wysmarować olejem, wysypać mąką. Ułożyć ziemniaki, a na wierzchu kiełbasę z warzywami, zalać sosem. Zapiekać w 170 stopniach ok. 15-20 min.

Porady

do sosu można użyć ulubionych ziół, rzecz gustu, a ziemniaki można posypać przyprawą do ziemniaków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować