Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, gdy wystygną pokroić w plasterki. Fasolkę obgotować aby była miękka. Kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę- podsmażyć. Pokroić paprykę w piórka. Paprykę oraz fasolkę dodać do kiełbasy, chwilę poddusić.
Sos beszamelowy:
masło rozpuścić, dodać mąkę, energicznie wymieszać, dodać mleko oraz zioła, zagotować na wolnym ogniu, uważając aby się nie przypalił. Dodać ser.
Formę żaroodporną wysmarować olejem, wysypać mąką. Ułożyć ziemniaki, a na wierzchu kiełbasę z warzywami, zalać sosem. Zapiekać w 170 stopniach ok. 15-20 min.
Porady
do sosu można użyć ulubionych ziół, rzecz gustu,
a ziemniaki można posypać przyprawą do ziemniaków
Komentarze