Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

4.5 (173 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

:-) Gorąco polecam (-:

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • ziemniaki (tyle, żeby starczyło na ułożenie trzech warstw)
    1/2 kg pieczarek
    2 większe cebule
    ok. 60 dag kiełbasy cienkiej
    330 g śmietany 18%
    10 + 25 dag tartego sera żółtego
    2 jajka
    sól
    pieprz
    przyprawa do ziemniaków
    zioła prowansalskie

    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, lekko wystudzić i pokroić w grubsze plastry. Pieczarki i kiełbasę pokroić w plasterki cebulę w piórka. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kiełbasę z cebulą do momentu lekkiego zarumienienia. Dodać pieczarki i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć aż wyparuje woda z pieczarek.
  • 2. Śmietanę połączyć z jajkami i przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec dodać 10 dag sera, wymieszać.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwami: 1/3 ziemniaków (każdą warstwę ziemniaków posypać przyprawą do ziemniaków), 1/2 kiełbasy z warzywami, 1/3 ziemniaków, pozostała kiełbasa z warzywami, 1/3 ziemniaków. Całość zalać sosem i posypać pozostałym serem.
  • zapiekanka 3. Zapiekać około 20-25 minut w temp. 180*C do czasu, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Pieczarki Ser żółty Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować