ziemniaki (tyle, żeby starczyło na ułożenie trzech warstw)
1/2 kg pieczarek
2 większe cebule
ok. 60 dag kiełbasy cienkiej
330 g śmietany 18%
10 + 25 dag tartego sera żółtego
2 jajka
sól
pieprz
przyprawa do ziemniaków
zioła prowansalskie
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, lekko wystudzić i pokroić w grubsze plastry. Pieczarki i kiełbasę pokroić w plasterki cebulę w piórka. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kiełbasę z cebulą do momentu lekkiego zarumienienia. Dodać pieczarki i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć aż wyparuje woda z pieczarek.
2.Śmietanę połączyć z jajkami i przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec dodać 10 dag sera, wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwami: 1/3 ziemniaków (każdą warstwę ziemniaków posypać przyprawą do ziemniaków), 1/2 kiełbasy z warzywami, 1/3 ziemniaków, pozostała kiełbasa z warzywami, 1/3 ziemniaków. Całość zalać sosem i posypać pozostałym serem.
3.Zapiekać około 20-25 minut w temp. 180*C do czasu, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Komentarze