Zapiekanka ziemniaczana do obiadu

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Ziemniaki, marchewki, pietruszka i cebula w śmietanowo-serowej skórce to moja propozycja zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu czy frytek

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • masło do wysmarowania formy do zapiekania - około 1 łyżki

    sól, pieprz, ziola prowansalskie, gałka muszkatołowa

    1 /2 szklanki mleka
    200g śmietany 30 %

    4 ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 średnia cebula
    100g sera - ja użyłam sera dojrzewającego w płatkach

    do podania z mięsem i sałatką
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana do obiadu 1. Warzywa obieram, myję i kroje w cienkie plastry za pomocą szatkownicy
  • Zapiekanka ziemniaczana do obiadu 2. Do wysmarowanej formy masłem, przekładam plastry ziemniaków- delikatnie solę, obsypuję cienką warstwą warzyw - posypuję ziołami i pieprzem - układam cienką warstwę sera. Czynność powtarzam do wykończenia składników. Całość zalewam mlekiem i śmietaną. Piekę w rozgrzanym piekarniku 200'C przez około 45-50 min
  • 3. Gorącą zapiekankę podaję jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie w wersji bezmięsnej

Porady

Ja użyłam jednego rodzaju sera, ale świetnie sprawdzi się mieszanka np. goudy, parmezanu, gruyere, szwajcarskiego czy goudy ( fajnie wykorzystać 3-4 rodzaje sera, ale z 1 tak jak u mnie też wychodzi smaczne); Wykorzystałam suszone zioła prowansalskie, ale w sezonie letnim wato dodać na wierzch świeżą gałązkę tymianku -nada pięknego aromatu całej potrawie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować