Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i brokułami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapiekane ziemniaki z warzywami jako dodatek do mięsa lub danie obiadowe na piątkowy obiad.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 mały kalafior
    • 1 brokuł
    • ½ kg ziemniaków
    • 6 jajek
    • Cebula
    • ½ szk. śmietany 18 %
    • 10 dag sera żółtego
    • Sól
    • Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Warzywa, brokuł oraz kalafior gotujemy w osolonej wodzie.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i również gotujemy w osolonej wodzie.
    Cztery jajka gotujemy na twardo a cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    Układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym, pierwszą warstwą jest 1/3 ziemniaków.
  • warzywa 2. Następnie brokuł i ponownie 1/3 ziemniaków.
  • jajka 3. Czwartą warstwą jest kalafior, cebulka oraz obrane i drobno posiekane jajka.
  • warzywa 4. Przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków.
  • sos 5. Pozostałe 2 jajka wbijamy do naczynia, roztrzepujemy widelce razem ze śmietaną, doprawiamy pieprzem oraz solą i polewamy zapiekankę.
  • ser 6. Posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem i zapiekamy 15 minut w 180°C.
  • danie 7. Zapiekanka gotowa.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować