Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy je. Gdy będą miękkie, odcedzamy i wlewamy do nich mleko. Robimy z nich puree. Połowę ziemniaków układamy równo na dnie naczynia żaroodpornego.
2.Mięso mielone podsmażamy na patelni i układamy je na ziemniakach.
3.Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na rumiano i rozkładamy na mięsie.
4.Obieramy pieczarki i kroimy je w średniej grubości półplasterki. Wrzucamy je na patelnię, lekko solimy i podsmażamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
5.Na pieczarki wysypujemy kukurydzę. Pomidora myjemy, kroimy w plasterki i układamy na kukurydzy.
6.Całość posypujemy pieprzem, oregano, bazylią i czosnkiem granulowanym. Wszystko polewamy jogurtem naturalnym i rozkładamy pozostałą część ziemniaków. Na wierzch ścieramy ser żółty na tarce o grubych oczkach. Przykrywamy naczynie.
7.Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie, aby ser się zapiekł.
Komentarze