Zapiekanka ziemniaczana

5 (180 ocen)

Jednogarnkowy zapiekany obiad, który łączy w sobie warzywa i mięso

Składniki:

  • - Ziemniaki 1,5 kg
    - Pieczarki 0,5 kg
    - Mięso mielone 500 gram
    - Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
    - Pomidor 1 szt.
    - Cebula 2 szt.
    - Ser w kostce 15 dag
    - Jogurt naturalny 100 ml
    - Mleko ok. 0,5 szklanki
    - Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, oregano, bazylia, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy je. Gdy będą miękkie, odcedzamy i wlewamy do nich mleko. Robimy z nich puree. Połowę ziemniaków układamy równo na dnie naczynia żaroodpornego.
  • 2. Mięso mielone podsmażamy na patelni i układamy je na ziemniakach.
  • 3. Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na rumiano i rozkładamy na mięsie.
  • 4. Obieramy pieczarki i kroimy je w średniej grubości półplasterki. Wrzucamy je na patelnię, lekko solimy i podsmażamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
  • 5. Na pieczarki wysypujemy kukurydzę. Pomidora myjemy, kroimy w plasterki i układamy na kukurydzy.
  • 6. Całość posypujemy pieprzem, oregano, bazylią i czosnkiem granulowanym. Wszystko polewamy jogurtem naturalnym i rozkładamy pozostałą część ziemniaków. Na wierzch ścieramy ser żółty na tarce o grubych oczkach. Przykrywamy naczynie.
  • 7. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie, aby ser się zapiekł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować