Zapiekanka ze szpinakiem i pomidorami

4.5 (187 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Zapiekanka jest bardzo sycąca i pyszna.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 7 sztuk
    - szpinak mrożony: 450 gramów
    - pomidory bez skórki: 3 sztuki
    - mozarella plasterki: 250 gramów
    - chili w proszku: 1 szczypta
    - sól do smaku: 0.75 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - curry w proszku: 2 szczypty
    - pieprz: 9 szczypt
    - oregano: 5 szczypt
    - olej: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ze szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w plastry, podgotować w osolonej wodzie (0,5 łyżki). Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelnię wylać 2 łyżki oliwy, wrzucić szpinak, odparować z wody doprawić solą i pieprzem (3 szczypty). Pod koniec dodać 1 ząbek posiekanego czosnku, ostudzić. Na patelnie wylać 3 łyżki oliwy i dodać pomidory, odparować z wody przyprawić solą, pieprzem, chili, curry, oregano (3 szczypty) pod koniec dodać ząbek posiekanego czosnku, ostudzić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć ostudzony szpinak. Na szpinak wyłożyć resztę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć pomidory. Na pomidory wyłożyć pokrojoną w plastry mozarellę. Mozarellę posypać dwoma szczyptami soli, pieprzu i oregano. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec bez przykrycia około 45 min. , aż mozarella się rozpuści. Zapiekanie może być różne w zależności od odparowania warzyw i miękkości ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować