Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo pożywna zapiekanka z dużą ilością warzyw, do której można wykorzystać nadmiar wcześniej ugotowanego pęczaku.

Składniki:

  • pęczak ugotowany na sypko – 2 szklanki
    mała cukinia - 1/2 szt.
    fenkuł - 1 szt.
    pieczarki - 100 g
    czerwona papryka - 1/2 szt.
    groszek zielony - 2 łyżki
    cebula – 1 szt.
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa – 1 łyżka
    masło - łyżka
    sól – do smaku
    pieprz czarny – do smaku
    bazylia - do smaku
    pieprz kajeński – do smaku
    jajka - 2 szt.
    tarty parmezan - 4 łyżki
    tarty żółty ser – 5 łyżek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myję, osuszam i kroję na kawałki. Cebulę kroję w piórka.
    Na rozgrzanej suchej patelni podsmażam pieczarki, mieszam, aż do odparowania soku. Gotowe przekładam na talerz.
  • 2. Na patelnię wkładam łyżkę masła i oleju, dodaję pokrojoną cebulę i smażę, pod koniec dodaję roztarty czosnek.
  • Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii 3. Gdy cebula zmięknie dodaję pozostałe warzywa, patelnię nakrywam pokrywką i duszę, aż warzywa lekko zmiękną.
  • Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii 4. Dodaję wcześniej przygotowane pieczarki, ugotowany na sypko pęczak, całość delikatnie mieszam i przez chwilę podgrzewam. Doprawiam do smaku bazylią, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim. Zdejmuję z ognia.
  • Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii 5. Naczynie do zapiekania spryskuję oliwą. Jajka roztrzepuję z przyprawami i parmezanem. Warzywa przekładam do naczynia do zapiekania, wlewam jajka i posypuję tartym żółtym serem. Naczynie wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika i zapiekam 20 minut. Następnie wyjmuję z piekarnika i odstawiam na 15 minut do przestygnięcia.

Porady

*zapiekankę można przygotować w jednym dużym naczyniu do zapiekania lub w remekinach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować