Zapiekanka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ziemniaki wcześniej obrane i pokrojone w plasterki o średniej grubości 2 cm. Ziemniaki nie mogą się rozwalać i nie mogą być zbyt miękkie.
2.Podsmażamy cebulkę pokrojoną w paski, jednocześnie gotujemy pieczarki pokrojone w paski, doprawione pieprzem i solą. Podsmażoną cebulkę wrzucamy do garnka z pieczarkami.
3.Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Gdy mięso jest już usmażone dodajemy do niego słoiczek koncentratu pomidorowego i chwilę jeszcze zostawiamy na patelni.
4.Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na głębokiej blaszce wykładamy wcześniej ugotowane ziemniaki, następnie wysypujemy na nie mięso mielone i cebulę z pieczarkami. Wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie wyciągamy zapiekankę i posypujemy ją startym żółtym serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Komentarze