Zapiekanka z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zawsze się sprawdza kiedy nie mam pomysłu na obiad :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 kg mięsa mielonego
    2 duże cebule
    1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego
    500g pieczarek
    250g startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ziemniaki wcześniej obrane i pokrojone w plasterki o średniej grubości 2 cm. Ziemniaki nie mogą się rozwalać i nie mogą być zbyt miękkie.
  • 2. Podsmażamy cebulkę pokrojoną w paski, jednocześnie gotujemy pieczarki pokrojone w paski, doprawione pieprzem i solą. Podsmażoną cebulkę wrzucamy do garnka z pieczarkami.
  • image-1ej02bu 3. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Gdy mięso jest już usmażone dodajemy do niego słoiczek koncentratu pomidorowego i chwilę jeszcze zostawiamy na patelni.
  • image-1ecjq5h 4. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na głębokiej blaszce wykładamy wcześniej ugotowane ziemniaki, następnie wysypujemy na nie mięso mielone i cebulę z pieczarkami. Wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie wyciągamy zapiekankę i posypujemy ją startym żółtym serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować