Zapiekanka z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 3 osób

Pyszna propozycja na obiad

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 cukinia,
    1 mały bakłażan,
    3 ugotowane ziemniaki,
    2 czerwone papryki,
    2-3 pomidory malinowe,

    300g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
    sól
    pieprz,
    2 ząbki czosnku,
    1 mała cebula,
    1 łyżeczka czerwonej papryki,
    1/2 łyżeczka kuminu,
    olej,( do posmarowania zapiekanki )
    50g sera feta,

    500ml passaty pomidorowej,
    1 cebula,
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
    2 ząbki czosnku,
    sól
    pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekanka z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 1. Warzywa potnij na plasterki. Bakłażana posyp solą i odstaw na parę minut.

    Do miski przełóż mięso. Na patelni wlej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Ściągnij z patelni i przełóż do mięsa. Wsyp przyprawy - sól, pieprz, paprykę i kumin. Dokładnie połącz składniki. W dłoniach uformuj niewielkie kotleciki.

    Na patelni wlej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Wlej passatę i dodaj koncentrat. Duś parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

    Sos pomidorowy wlej do naczynia. Warzywa ułóż na zmianę z kotlecikami aż do skończenia składników. Całość posyp serem feta.

    Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Feta Mięso Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować