Zapiekanka z mannej

0 (0 ocen)

Kasza manna na słodko - zapiekana z dżemem i szczyptą cynamonu.

Składniki:

  • 270 g kaszy mannej
    1 L mleka
    150 g margaryny
    250 g cukru
    3 jajka

    1 mały słoik domowego dżemu z dyni (300 g)
    1 opakowanie cukru cynamonowego (20 g)

    margaryna do wysmarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy Zapiekanki

Zapiekanka z mannej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z mannej 1. Mleko, margarynę i cukier zagotować - zdjąć z ognia. Wsypać kaszę i energicznie wymieszać. Odłożyć na 30 min.
  • Zapiekanka z mannej 2. Po tym czasie do kaszy wbić jajka i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej blachy (24 x 39).
  • Zapiekanka z mannej 3. Wierzch kaszy posmarować dżemem i posypać cukrem cynamonowym.
  • Zapiekanka z mannej 4. Zapiekać w piekarniku 20 min (180 - 200 st. C).
    Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Dżem domowy można zastąpić kupionym. Dżem dyniowy można zastąpić dżemem jabłkowym lub powidłami. Do kaszy można dodać rodzynki lub wiórki kokosowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować